Koraci do cilja - kako ih formirati? - Global Thinkers Hub

Koraci do cilja – kako ih formirati?

Ideš li gore? Penješ li se uz te stepenice koje vode ka tvojim ciljevima ili stojiš na podnožju i čekaš da taj trenutak padne sam od sebe, sa vrha tih stepenica? 

Vidiš ga, osjetiš i proveo si vrijeme definišući ga, zapisivajući ga? Ali koračanja po tim stepenicama ti nije pretjerano insprativno? Sigurno? 

Preko milijardu ciljeva koji su zapisani ili zacrtani tokom novogodišnjih praznika se ne ostvari, ili prosto nestane – u našim glavama, željama, prioritetima. Mnogo vremena smo proveli pitajući, istraživajući, tražeći odgovor zašto je to tako i kako to da promijenimo.

Obzirom da su ciljevi i ostvarenje ciljeva naša uža specijalnost, pozabavili smo se načinom i definisanjem koraka koji su potrebni da tim ciljevima damo sebe, i svjesno, hrabro i kreativno krenemo u pravcu njihovog ostvarenja. 

Suština ciljeva jeste da u njima cijelim svojim bićem uživamo, da kada pomislimo na njih osjetimo oduševljenje i da sa radošću radimo na njihovom ostvarenju! 

Da bismo olakšali taj proces i to “penjanje uz stepenice” postavili smo četiri bazna koraka za njihovo ostvarenje: 

  1. Korak – STVORI VIZIJU

Popričaj sa svojim vizionarom i zapiši na papir šta je tvoj cilj i kako izgleda njegovo ostvarenje – koji to tačno trenutak, sa datumom, događajem koji pokazuje taj rezultat. Pozabavi se detaljima – ko se sve nalazi u tom trenutku s tobom, u kakvoj si prostoriji i definiši emocije koje te obuzimaju u tom trenutku. 

  1. Korak – NAPRAVI REALIZACIJU

Sada je vrijeme da se pozabaviš sa tim šta je sve potrebno za realizaciju tog tvog. Koji su to ključni akcioni koraci koji će te dovesti do te tvoje vizije? Pronađi minimum tri koraka i stavi ih na papir: kada će okvirno da se dese, koji su ti resursi potrebni, gdje će se ostvariti i šta sve treba da poduzmeš u vezi svakog od njih. 

  1. Korak – ANALIZIRAJ

Nakon što imaš viziju i korake ka realizaciji tog sjajnog cilja, vrijeme je da pozoveš analitičara u sebi pogledaš iz neutralne i realne tačke u sve to što si napisao/la uvidiš zašto su baš ti koraci potrebni i da li postoji tu prostor za napredak. Postoji li nešto na šta realizator i vizionar nisu mislili? Da li su previdjeli nešto? 

  1. Korak – UJEDINI

Nakon analize, dodaj realizatoru to što mu je nedostajalo. Ujedinjenjem sva tri koraka dobijaš široku sliku svog cilja koji su ti potrebni ka njegovom ostvarenju. Zapiši finalni cilj sa nadopunjenim koracima i učini svoj cilj čarobnim.

Ovi koraci su sjajni za tvoje individualne ciljeve i korake ka njihovo ostvarenju, ali zamisli kako bi bilo da ovu tehniku primjeniš i podijeliš sa svojim najdražima ili poslovnim saradnicima i da se zajedno pozabavite ciljevima i koracima koji unapređuju vaš svakodnevni rad? Slobodno ih iskoristi! 

O da, i nama sve to zvuči fantastično. Zato, ako si zainteresovana za dodatne tehnike koje će unaprijediti tvoj privatni i poslovni način žitvota klikom OVDJE prijavi se na  NLP Practitioner edukaciju u našem Global Thinkers Hub-u. 

Srećno sa koracima!