Imate važan razgovor? Saznajte kako da briljirate! - Global Thinkers Hub

Imate važan razgovor? Saznajte kako da briljirate!

Spremate se za veoma važan poslovni sastanak? Ili imate intervju za novi posao i veoma ste uzbuđeni? Uz to sve, ranije vam se dešavalo da vas obuzme trema i ne prikažete svoje sposobnosti u najboljem svjetlu?

Ako je odgovor na bar jedno pitanje DA, pročitajte kako da se uz pomoć vizualizacije pripremite i briljirate na sastanku, razgovoru za posao, ili u bilo kojoj drugoj situaciji koja vam je mnogo važna i zahtjeva makar mali izlazak iz zone komfora.

Potrebna su vam tri lista papira ili sveska i olovka.

  1. SCENARIO

Na papiru broj 1. napišite u gornjem ćošku datum kada se održava taj važan trenutak. Udahnite duboko i napišite na tom papiru najbolji mogući scenario koji može da se desi. Napišite do detalja, kako se u tom trenutku osjećate, gdje ste tačno bili, kako izgleda zgrada u koju ste ušli, kako izgleda kancelarija u kojoj se održava taj sastanak ili intervju, koje sve bio prisutan, kako su se ti ljudi ophodili prema vama i kako ste se vi ponašali prema njima, da li ste stajali ili sjedili. Na samom kraju, po čemu ste tačno znali da se taj intervju završio na najbolji mogući način po vas. Kroz fokus na detalje mi jačamo svoje mentalno i emocionalno stanje.

Nakon što ste završili sa prvim scenarijom, napravite pauzu od nekoliko minuta i osvježite se.

2. SCENARIO

Drugi scenario treba da vam bude po slijedu događaja drugačiji od prvog scenarija. To može da bude potpuno drugačija kancelarija, vaša odjevna kombinacija ili bilo koji drugi segment koji je drugačiji. Uz to, sam rezultat situacije je za stepenicu bolji i uspješniji za vas. Pišite do detalja, kao i u prvom scenariju.

3. SCENARIO

Treći scenario je isto tako veoma važan, drugačiji od prvog i drugog, sa još boljim rezultatom. Igrajte se sa detaljima i napišite sve na trećem listu papira. Nakon što ste završili sa pisanjem i u sebi probudili emocije koje vas pokreću i dovode u dobro stanje, odgovorite na sljedeća pitanja:

Šta je bilo za sve tri scenarija zajedničko?

Kako se trenutno osjećate u vezi razgovora ili sastanka?

Koja metafora najbolje odgovara najuspješnijoj varijanti? Da li je razgovor tekao kao igra, ples ili šta god vam bude kao prva misao?

Prije samog razgovora, obećajte sebi da ćete se prisjetiti metafore koju ste odabrali i uz pomoć nje proizvsti dobro stanje i briljiti!

Dobili ste RECEPT za uspješan razgovor ili sastanak!

Želite da saznate više i osvijestite svoje potenijale? Prijavite se na NLP Practitioner OVDJE.