Kako pravilno reći nekome da je pogriješio? - Global Thinkers Hub

Kako pravilno reći nekome da je pogriješio?

Osjećate neugodnost kada treba da date nekome povratnu informaciju u vezi posla ili nekog postupka? Teško vam pada da razgovarate o osjećajima i situacijama koji vam ne prijaju? Bojite se da će “otvaranje karata” dovesti do svađe, uvreda i nesuglasica?

Uloga povratne informacije, ili kako to danas zovemo feedback-a, jeste da napredujemo i poboljšamo odnos sa sagovornikom.  Najbolji lideri se uvijek raduju feedback-u, jer poslije njega se osjećaju još više pokrenuto, motivisano i inspirisano. Poslije feedback-a dobijaju jasnoću i preciznost u tome u kojem pravcu treba da unaprijede svoj rad i stav.

Sigurno se pitate, u čemu je caka? 

Hajde da pojednostavimo. Konstruktivne povratne informacije su sredstvo za stvaranje zdravog okruženja, povećanje angažovansti i produktivnosti. 

Veoma je važno na koji način je feedback koncipiran i iz koje emocije pričamo.

Negativna emocija uvijek daje negativan rezultat, zar ne? Kako bi došli do pozitivnog efekta, prenosimo vam 4 ključna koraka kod davanja feedback-a, koji će vam pomoći da svom sagovorniku date do znanja da vam je bitan, osvijestite koji je njegov prostor za napredak i zajedno formirate akcione korake ka njegovom poboljašnju. 

  1. Povežite se sa sagovorninom kroz razgovor o njegovim snagama

Veoma je važno da se povežete sa vašim sagovornikom, na nivou govora tijela, teme i razgovora. Za početak su to njegove snage, koje vas inspirišu i nadopunjuju, zato zapitajte sebe zašto vam je sagovornik važan, iz kojih razloga ga cijenite i napišite to sebi na papir (ili prosto zapamtite) i prenisite vašem sagovorniku.

  1. Razložite koji je njegov prostor za napredak i u kojoj tačno situaciji se nesporazum ili nesaglasnost desila

Detaljnije razložite ono što po vama treba da se unaprijedi, šta bi trebalo da se uradi drugačije i poboljša. Budite precizni sa činjenicama i jasno iskomunicirajte koje tačno situacije, u koje tačno vrijeme i na koji tačno način su dovele do toga da želite da mu ukažete da je vrijeme za poboljšanje. Što ste vi precizniji, to je sagovorniku vaša povratna informacija jasnija.

  1. Dajte osobi vremena da procesuira informacije kroz vašu podršku

Proces prihvatanja informacije i težnje ka napretku je obostran. Pratite govor tijela vašeg sagovornika i kroz to mu pružite podršku koja mu je potrebna. Negativne emocije, kao što su zamjeranje, ljutnja, nervoza i slično ne koriste u ovoj situaciji. Zato, fokusirajte se i vi na vaše dobro stanje prije samog razgovora, jer je ono jako važno i vašem sagovorniku. 

  1. Predložite korake ka napretku

Obzirom da smo osvijestili koliko je dobro stanje bitno, vrijeme je za akcioni plan! Zajedno sa sagovornikom osmislite akcione korake za napredak i razvoj vašeg odnosa ili posla, ako je u pitanju poslovni odnos. Kroz njih, dodatno inspirišete i pokrećete dobro stanje vašeg sagovornika. 

Na samom kraju, vrlo ubrzo ćete shvatiti koliko je dobra komunikacija ključna za poboljšanje i stvaranje kvalitetnijih odnosa sa vašim sagovornikom, kao i za smanjivanje nakupljenog stresa i frustracija.

Želite da saznate dodatne tehnike za poboljšanje komunikacije? Ili da vaš feedback dovedete do savršenstva? 

Prijavite se OVDJE i budite dio jesenje grupe NLP Practitionera na našem jeziku u Beču.